Aanvankelijk was hij sceptisch over mijn boek ‘Het tienerbrein’. Weer zo’n neuropsycholoog die vanachter zijn bureau schrijft over opvoeden en onderwijs, dacht Jaap Boogaard, docent en afdelingsleider op het Driestar College in Gouda. Vierhonderd bladzijdes verder heeft hij zijn mening naar eigen zeggen ‘enigszins beschaamd’ bijgesteld. Ik ben erg blij met de gedegen en energieke samenvatting die Boogaard heeft besloten te maken. In 24 pagina’s bedient hij de geïnteresseerde lezer die geen tijd heeft om het gehele boek door te spitten. Hij pikt de kern uit elk hoofdstuk en illustreert deze met scherpe metaforen en sprekende quotes. “Past ons huidige onderwijsstelsel nog”, vraagt Boogaard zich af, “als we de bevindingen en inzichten in ‘Het tienerbrein’ naleven?”
Door: Anna Tuenter en Jelle Jolles
Centrum Brein & Leren, VU Amsterdam
Context shapes the brain, dat is de centrale gedachte die Bogaard terecht isoleert uit mijn boek, en waarmee hij de samenvatting opent die te lezen is op zijn website. Wat iemand kan bereiken, stel ik inderdaad, hangt primair af van de rijke of schrale leefomgeving, en pas secundair van biologische aanleg. Juist in de tienertijd is het brein ontvankelijk voor omgevingsinvloeden, wil het zo veel mogelijk kennis en ervaring opdoen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Ons doel als opvoeder en docent is dan ook om de voorwaarden te scheppen voor een optimale ontplooiing van de tiener.
Mijn boek als naslagwerk
In 24 pagina’s biedt Boogaard uitkomst voor de geïnteresseerde lezer die geen tijd heeft om het gehele boek door te spitten, maar wel de essentie van elk hoofdstuk wil meepakken. Boogaard geeft per hoofdstuk een gedegen samenvatting en illustreert deze met scherpe metaforen en sprekende quotes.
Ook verwijst hij in zijn tekst structureel naar bijbehorende pagina’s in Het tienerbrein, zodat het boek geen primaire kennisbron hoeft te zijn, maar ook als naslagwerk kan worden gebruikt. Handig voor de lezer die zich af en toe wil verdiepen in een onderwerp naar keuze. Ook adviseert hij de lezer die zich af en toe wil verdiepen om de gebruikte literatuur per onderwerp door te nemen van bladzijde 397 tot en met 415.
Dit boek, concludeert Boogaard, is bedoeld voor iedereen die wil nadenken over ons huidige onderwijsstelsel. “Stel jezelf als docent, afdelingsleider of directeur de ‘waaromvraag’: waarom doen we de dingen bij ons op school (of deze zich nou richt op vmbo, havo of vwo) zoals we ze doen? Past ons huidige onderwijsstelsel nog als we de bevindingen en inzichten in Het tienerbrein naleven?”
Bron
Jaap Boogaard (2017). Het tienerbrein: over adolescent tussen biologie en omgeving (Jelle Jolles, 2016). Geraadpleegd op 18 juli 2017, van de website van Boogaard.