Jolles, J. (2018). Het Tienerbrein. Lezing in special event reeks van The School of Life: Opvoeden in de 21e eeuw. Open inschrijving.
Samenvatting. Een tienerzoon of dochter stelt je regelmatig voor grote uitdagingen. Het ene moment is hij of zij verstandig en maakt hij volwassen keuzes. Het andere moment neemt hij veel te veel risico of brengt zij zichzelf en anderen in gevaar. Staat je tiener onder invloed van leeftijdsgenoten? Of rebelleren ze tegen jou als ouder? Hoe kun je je tiener steunen in zijn ontwikkeling? Tijdens deze avond vertelt Jolles hoe je als ouder je tiener ht beste kunt helpen in de verschillende fases waar hij doorheen gaat in de lange periode van de adolescentie.
Jolles beschouwt de adolescentie als een periode van kansen en mogelijkheden. Daarin ziet hij tieners als ‘werk in uitvoering.’ Vanaf ongeveer 10 jaar tot en met 25 jaar zijn de hersenen volop in ontwikkeling. Feedback uit de omgeving is dan cruciaal voor hoe een tiener zich ontplooit. De ouders staan hierin centraal. Volgens Jolles zijn steun, sturing en inspiratie bepalend voor de kennis-ontwikkeling, en ook voor het opdoen van ervaringen, voor creativiteit en motivatie, voor sociale vaardigheden, kennis en inzicht. Als ouder speel je dan ook vele rollen. Naarmate je tiener ouder wordt, verandert je rol: van ‘manager’ word je ‘coach’ en daarna ‘mentor’ en tenslotte ‘adviseur’. Opvoeden is voorwaarden creëren en stimuleren. Dit betekent af en toe grenzen stellen, maar vooral er op belangrijke momenten voor je tiener zijn.
Met zijn kennis over de ontwikkeling van ‘de tiener in zijn context’ geeft Jolles inzichten over het denken van de tiener en over het tienerbrein. Hiermee kun je het gedrag van je kind tussen de 8 en 24 jaar beter begrijpen. Daarnaast krijg je handvatten over de manier waarop je als ouder je tiener kan ondersteunen in de ontplooiing tot volwassene. Hoe denkt de tiener, en wat kun je als ouder doen om hem te inspireren en om goed met elkaar in gesprek te blijven? Daarmee staat jouw rol als ouder centraal en leer je dus niet alleen meer over je zoon of dochter maar ook over jezelf in relatie tot je tiener.
Kerninformatie. Jelle Jolles is klinisch neuropsycholoog en neurowetenschapper en een veelgevraagd spreker. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein en leren dat onderzoek doet op het gebied van leren, onderwijs en opvoeding in relatie tot de ontwikkeling van de hersenen. In 2016 verscheen zijn bestseller Het tienerbrein: Over de adolescent tussen biologie en omgeving.