Het Belgische Magazine Primo vroeg mij de ‘ultieme’ tip te geven om het leven van opvoeders (en dat van leraren) met een tiener te vergemakkelijken. Tieners hebben nog maar een fractie van de kennis en de ervaringen die ze nodig hebben om zich een weg te vinden in de wereld van de volwassenen. Daarom blijft feedback, support en sturing van de omgeving nodig. En het blijkt dat tieners hier wel degelijk voor openstaan.
Realiseer je dat de tiener net zoveel moeite heeft met de wereld van volwassenen als dat omgekeerd geldt. Eigenlijk heeft hij het nog moeilijker; er komt veel stress voor onder jongeren. Ze hebben zorgen, ze weten onvoldoende waar het heen moet. Daarom staan ze wel degelijk open voor steun en coaching van de opvoeder en leraar.
Nieuwe route
Het leven van de opvoeder of coach wordt wel een stuk makkelijker als je je realiseert dat de jongere wel móét rebelleren en eigenwijs is. Dat hij nieuwe dingen aanpakt en niet de route van de volwassenen kiest. Dat zit ingebakken in de tienertijd. Als je dat beseft, kan je als volwassene met meer interesse en ook vertedering kijken naar je tiener. Vertedering omdat hij eigenlijk zo zijn best doet.
Respect
Ga de interactie met je kind aan en doe dat áltijd met respect. Zorg dat je je niet opstelt als degene die gelijk heeft. Want dat is het gelijk van de volwassene. Een discussie met je tiener aangaan heeft geen zin; die win je. Maar je verliest hem ook omdat je het contact kwijtraakt. Kortom, investeer in een zo gelijkwaardig mogelijke relatie. En geef aan je kind wat die het liefst wil: nieuwe dingen, stimuleer hem daarin, en geniet van die soms nog zwalkende pogingen om grip te krijgen op de wereld (en weet dat je kind dankzij jouw hulp daar ook wel komen zal).
Meer tips
Nog 10 tips over het tienerbrein en de rol van de opvoeder en leraar lees je hier.
Bronnen
Stiers, I. (2018). De werking van het tienerbrein. PRIMO Magazine nr.1809, pp. 102 -103
Jelle Jolles (2016, 2017). Het tienerbrein. Amsterdam University Press. ISBN 9789462987470