Problemen met tieners zijn van alle tijden
Al in de grijze oudheid hadden volwassenen moeite met die bandeloze, verdorven, kwalijke, luie, rebellerende tieners … die op een later moment in het leven eenzelfde visie hadden op de jongere generatie.
‘De jeugd is zo verdorven, zo bandeloos, dat we de hoop moeten opgeven dat het ooit nog goed met ons komt.’ Kleitablet Nationale Bibliotheek Bagdad (± 2000 v.Chr.)
‘De jeugd van nu houdt van luxe. Ze heeft slechte manieren, geen eerbied voor ouderen en ze kletst in plaats van dat ze werkt, ze schrokt bij maaltijden het eten naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders.’ Eenveelgebruikt citaat, ten onrechte toegeschreven aan Socrates, 470-399 v.Chr.
‘Een kleine jongen van dertien pleegt nu meer bedrog, meer kwalijke praktijken dan tien robuuste kerels in de tijd van onze ouders. Zo ook meisjes … wat is de oorzaak daarvan? De kinderen zijn nu vroegtijdig rijp.’ N. Borbonius, Parijs, 1503-1550
‘Men kan tal van oorzaken van jeugdproblemen aanwijzen: de instabiliteit van sociale instituties, de meningsverschillen in gezinnen tussen ouders en kinderen, die tegen gezag rebelleren, de toename in levensstandaard en de daarmee gepaard gaande consumptiebehoefte en, niet in de laatste plaats, de grotere seksuele vrijheid als gevolg daarvan.’ J.P. Falret, 1794-1870
Bronnen
- Sissing (red.). De jeugd van tegenwoordig. 3000 jaar denkers over onderwijs. Uitgeverij Boom, 2015
- Jelle Jolles. Het tienerbrein. Amsterdam Univ Press (2016, 2017)