Ook leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn geïnteresseerd in de mogelijke verschillen in schoolprestaties tussen jongens en meisjes. Lucia Otten van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam koos dit als onderwerp voor haar profielwerkstuk. Zij was geïnteresseerd in de vraag waarom jongens minder goed presteren en langer doen over hun studie dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Dat is een probleem dat sinds de jaren negentig in Nederland bestaat. Voor haar vraagstuk ontwikkelde ze o.a. een speciaal lesprogramma dat ze testte in de les economie.
Het werkstuk is uitstekend opgesteld. Ze heeft er de KNAW onderwijsprijs 2018 mee gewonnen als beste van de ingestuurde profielwerkstukken binnen het profiel Economie & Maatschappij. De bevindingen zijn hier te lezen. U leest er ook over het interview dat ze met mij had: in negen vragen en antwoorden ging het om de verschillen tussen jongens en meisjes en hoe hersenontwikkeling daarmee te maken heeft.
Met de KNAW Onderwijsprijs 2018 wil de KNAW benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor de editie van 2018 ontving de KNAW 337 profielwerkstukken van 155 verschillende scholen. En op dinsdag 12 juni maakte de KNAW de winnende vwo-werkstukken bekend: binnen het profiel Economie & Maatschappij had het werkstuk ‘The Boy Problem’ van Lucia Otten de eerste prijs verdiend.
Reactie op de KNAW onderwijsprijs website:
“Lucia Otten onderzocht het verschijnsel dat sinds de jaren negentig jongens steeds vaker ondervertegenwoordigd zijn op hogere schoolniveaus. Ze benoemde oorzaken, beschreef mogelijke oplossingen en interviewde experts. Daarbij bedacht Lucia een speciaal lesprogramma voor jongens en meisjes en testte dat in twee vierde klassen economie. De aangepaste lesprogramma’s leiden helaas niet tot de oplossing. Volgens de jury schreef Lucia het werkstuk met vaart en met gevoel voor de wetenschappelijke praktijk. Het onderzoek is goed gedocumenteerd, wetenschappelijk van opzet en uitvoering en zeer goed leesbaar.”
Bron: KNAW onderwijsprijs website.
Video(2:48 min.)
Bronnen