In een interview in de bijlage van De Volkskrant (special Brein en Diagnostiek, 12 juni) spreken ikzelf en prof. Hanna Swaab (Universiteit Leiden) over de verschillende rollen die ouders spelen in de kinder- en tienertijd en het grote belang van de opvoeding voor de optimale ontplooiing van de jeugdige. Lees het volledige artikel.
Enkele kern-issues:
- Tieners zijn nog ‘werk in uitvoering’: hun hersennetwerken ontwikkelen zich tot ver na het 20e jaar.
- De totale ontwikkeling van het kind vindt op vier gebieden plaats: fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal.
- Het gaat hierbij om ‘het lerende kind’, dat continue geprikkeld en uitgedaagd wil worden.
- En het is de omgeving, waaronder ouders, die dit ‘hongerige’ brein, het nieuwsgierige brein kunnen voeden.
- Opvoeden is niet altijd makkelijk, want je moet meerdere rollen kunnen spelen en die ook in heel verschillende situaties toepassen.
- Ouders ontwikkelen zich in de loop van de kindertijd en tienertijd: ze veranderen van ‘verzorgende’ via ‘manager’ en ‘coach’ tot ‘mentor’ en uiteindelijk ‘adviseur’.
- Het als ouder groeien in een steeds veranderende rol kan heel bevredigend zijn; je geeft je kind ‘vrijheid in geborgenheid’. Daarmee ondersteun je de ontplooiing en zorg je dat het zelfstandig wordt en zich uiteindelijk een eigen plek kan verwerven in ‘de wereld van straks’.
Bronnen
- Jelle Jolles (2017). Het tienerbrein. Over de adolescent tussen biologie en omgeving. Amsterdam University Press. ISBN 9789462987470
- De Jager, S. (2019, 12 juni). Kinderen zijn werk in uitvoering. Dit artikel is op 12 juni verschenen als onderdeel van de special Brein & Diagnostiek van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Volkskrant.