Nationale studiedag 14 november: ‘Jongens in het primair onderwijs’
Woensdag 14 november vindt in Deventer de Nationale Studiedag ‘Jongens in het Primair Onderwijs’ plaats, met een focus op de ontwikkeling van jongens en de betekenis voor het onderwijs. Leer met plezier in te spelen op de ontwikkeling en creatieve energie van jongens. En help jongens om hun kwaliteiten te ontwikkelen en op deze manier ook uw eigen werk aantrekkelijker te maken. Het is een dag die interessant is voor leerkrachten in het PO, leerlingbegeleiders, directeuren, bestuursleden, inspectie, beleidsmakers en overige professionals in en om het PO. In de ochtend spreken o.a. Lauk Woltring, prof. Louis Tavecchio, Marcel van Herpen en ikzelf, met een inleidende keynote rond het onderwerp met als titel ‘Het opgroeiende jonge brein’. ‘s Middags volgen er 23 grotendeels interactieve workshops over afzonderlijke facetten rond het onderwerp jongens in het PO. Meer informatie over het programma en toegang vindt u hier.
Ontwikkeling van jongens
De focus op de ontwikkeling van jongens in het PO tijdens deze studiedag heeft zijn oorsprong in het gegeven dat veel jongens zich wat anders ontwikkelen dan meisjes: ze hebben een wat grotere behoefte aan beweging en hebben vaak wat minder aandacht voor de leervakken dan meisjes. In fysiek opzicht laten ze zich maar al te graag gelden. Er zijn sterke aanwijzingen dat hun hersenrijping volgens een wat ander tijdpad verloopt dan bij meisjes: er zijn hersendelen die langzamer ontwikkelen. Ook de taalontwikkeling verloopt bij veel jongens anders dan bij de meeste meisjes. De laatste jaren werd duidelijk dat de prestaties van jongens over de gehele linie in het onderwijs achteruit zijn gegaan. En bij een gelijke eindtoets in het PO krijgen zij vaak een ‘lager’ vervolgadvies voor het voortgezet onderwijs, mede door de inschatting van de leraar. Verder vallen zij vaker uit of blijven zij onder hun vermogen presteren. Dit kan zoveel beter en daar wil deze studiedag een bijdrage aan leveren. Er wordt vooral samen uitgezocht wat nodig is, wat ons te doen staat en waar we het verschil kunnen maken. Met door het ‘veld’ aangedragen actuele casuïstiek en workshopleiders die veel praktijkervaring in en om de school hebben.
Toegang
Dankzij de samenwerking en de bereidheid van veel inleiders en workshopbegeleiders is de toegangsprijs laag gehouden. Klik hier voor meer informatie. Het wordt op prijs gesteld als u deze studiedag onder de aandacht brengt van uw docenten en overige beroepskrachten in en om uw school of instelling.
De studiedag wordt georganiseerd door Saxion Pabo Lerarenopleiding in samenwerking met Lauk Woltring (Bureau ‘Werken met Jongens’; onderzoek, advies en training).
Bronnen
- Inspectie van het Onderwijs, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2018, 11 april). Deelrapport – De staat van het primair onderwijs 2018. Geraadpleegd van https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/staat-van-het-onderwijs/trends-per-sector/de-staat-van-het-primair-onderwijs
- Jelle Jolles (2016, 2017). Het tienerbrein. Over de adolescent tussen biologie en omgeving. Amsterdam University Press. ISBN 9789462987470
- Lauk Woltring (2018). Jongens wel/niet op achterstand in het PO? Blog gepubliceerd op 22 juni 2018 op de website van blogcollectief onderzoek onderwijs.