In een interview in het magazine Talent met journalist Martin van Rooij vertelt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles dat begaafdheid te ontwikkelen is. Er bestaan veel misverstanden over (hoog)begaafdheid, de term wordt te nauw genomen. Hoogbegaafde kinderen die zich smal ontwikkelen, kunnen kwetsbaar zijn door het feit dat ze relatief eenzijdig zijn. Zo’n kind moet gestimuleerd worden, zich breder te ontwikkelen. Hiervoor moet de opvatting ‘je bent hoogbegaafd of je bent het niet’ los gelaten worden. Hier ligt een taak voor de leerkracht. Welke en hoe? Lees hier het artikel
Ik ben sinds een paar maanden officieel Suzuki docent dwarsfluit. De Suzuki methode is ontwikkeld door Shinichi Suzuki, een violist (1898-1998). Hij zei ook dat jonge kinderen niet zijn geboren met talenten. Maar dat kinderen blanco op de wereld komen. Het muzikale talent wordt dus ontwikkeld op het moment dat het kind op de wereld komt en te maken krijgt met zijn omgeving. Deze theorie heeft Suzuki al in 1920 ontwikkeld en zijn muziek methode voor jonge kinderen is hierop gebaseerd. Het verschil met Suzuki en u is dat Suzuki zegt dat de ontwikkeling op 12 jarig leeftijd gedaan is. En uw werk begint pas met 12 jaar. Maar in 1920 was er niet veel kennis over de puberteit. Ik vind uw werk zeer interessant. En ik denk ook dat niet alleen het reguliere onderwijs hier mee te maken heeft, maar ook muziekdocenten, waar kinderen vaak langer dan 5 jaar instrumentlessen volgen.
Dank voor de comment: ze is waardevol, ook om in bredere zin het gesprek te voeren over de rol van genetica/biologie en omgeving. In andere stukken van mijn hand breng ik – op grond van veel gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek – de stelling naar voren dat het zowel om biologie als om omgeving (psychosociale factoren en cultuur) gaat. De omgeving werkt binnen de randvoorwaarden die biologisch zijn gegeven, maar heeft veel potentie. Over de aanname dat de mens blanco op de wereld komt (ten aanzien van talenten); dat blijkt niet te kloppen. Er zijn veel zaken wel in aanleg aanwezig. Maar het hangt van de omgeving af welk aspect daarvan tot ontwikkeling komt en hoe. Er zijn dus ook ‘latente talenten’. Die moeten aangesproken worden. En dat is wat de omgeving doet. Wat een bekwame, inspirerende muziekdocent of sportcoach of moeder of warme docent doet…!